Almdudler
Almdudler original este o băutură carbogazoasă îndulcită făcută din extracte din plante. Almdudler a fost numit „băutura națională a Austriei”. Această băutură se află pe locul doi în topul popularității după Coca-Cola. Se produc aproximativ 80 de milioane de litri de băutură pe an.
După trei ani de dezvoltare, Almdudler a fost produs în anul 1957 de către antreprenorul vienez Erwin Klein (1924–1983) drept cadou de nuntă pentru mireasa sa, Ingrid. Și de aceea este sigur să spunem că Almdudler este o băutură cu suflet. Potrivit site-ului web al companiei, el a derivat numele din sintagma obișnuită atunci auf der Alm dudeln, care înseamnă „yodeling în pășunea (alpină)”. Băutura a fost inițial creată și comercializată ca alternativă la băuturile alcoolice sau ca mixer pentru băuturi alcoolice. Este o băutură făcută dintr-un amestec de 32 de ierburi alpine naturale, zahăr de sfeclă, acid citric și apă sifonată. Este foarte răcoritor, ușor acidulat și ușor spumant, cu un gust plăcut pe bază de plante.
Amestecul de plante include uleiurile esențiale ale florei alpine precum balsam de lămâie, salvie, gențiană, floare de bătrân și conflor. Nu conține conservanți sau aditivi și este, de asemenea, o băutură vegană certificată în UE. Sloganul campaniei publicitare Almdudler, în dialectul austro-bavarez, a devenit o expresie bine-cunoscută în Austria: Wenn de kan Oimdudla haum, geh ‘i wieda ham! (Germană standard: Wenn die keinen Almdudler haben, gehe ich wieder heim! Engleză: Dacă nu au Almdudler, mă întorc acasă!).
Procesul meticulos de producție al băuturii Almdudler începe cu colectarea și uscarea ierburilor alpine. Unul dintre primele teste de calitate importante implică determinarea cantității de uleiuri esențiale din plante și evaluarea acestora. Cele care îndeplinesc criteriile stricte ale Almdudler, trec printr-un proces de amestecare și aroma de înaltă calitate este extrasă cu atenție. Acest extract este lăsat să se maturizeze timp de câteva săptămâni, creând aroma inconfundabilă de Almdudler. Pentru a face Almdudler, acest extract de ierburi alpine este apoi amestecat cu apă proaspătă de izvor, zahăr natural de sfeclă apcalis și acid citric, carbonatat și turnat în sticla originală Almdudler. Acesta este modul în care Almdudler-ul nostru își obține gustul unic, răcoritor, dulce-acidulat.